Kina (778 mil hemifrån | tidszon: gmt +8 | valuta: renminbi (yuan)
Under tiden hade Rebecka och Eric kommit fram till Shaolintemplet i Henan, och börjat sin fem veckor långa sommarträning. När de kom fram till skolan där de skulle träna och där Rebecka skulle bo stod skolans elever i en parad och applåderade.
Varmt välkomna! |
Jag fick rapporter då och då i mailen. Rebecka var mycket entusiastisk och skrev att allting var fantastiskt och hur coolt som helst, trots att värmen var tryckande och att det bara fanns kokhett vatten att dricka om man inte köpte med sig eget vatten från staden Deng Feng i närheten.
Träningsschemat var ganska tufft. Första lektionen med bön, meditation och tai chi började sex på morgonen, och sen var sista lektionen inte slut förrän nio på kvällen. Så här såg en typisk dag ut:
05:20 Vakna
06:00–07:00 Meditation, bön till Buddha
07:30 Frukost
09:00–09:40 Stretching
09:40–11:00 Taolu (formträning)
12:00 Lunch
14:00–16:00 Valfri träning / vila
17:00–19:00 Lejondans / sandsäck / vapenträning
19:00 Middag
20:00–21:00 Valfri träning
22:00 Upp till rummen, sova
Eric hade tränat kung fu i över 20 år, och Rebecka i fem år, så det var en stor och speciell upplevelse för dem att komma till Shàolín sì (Shaolintemplet). Legenden är att templet grundades av den indiske munken Bodhidharma, som kom till Kina på 500-talet. Det berättas att han satt i en grotta ovanför templet i nio år och mediterade och utförde rörelser, inspirerade av olika djur. Dessa rörelser blev grunden till kung fu. Bodhidharmas skugga blev till en avbild på grottans vägg, och stenen med hans skugga finns fortfarande kvar i templet.
Templets historia är dramatisk. Munkarna har flera gånger spelat en avgörande roll i den kinesiska historien när de tvingats välja sida i olika politiska konflikter. Shaolinmunkarna har blivit anfallna flera gånger, och templet har bränts ner vid minst två tillfällen under sin 1500-åriga historia. Under kulturrevolutionen i slutet av 60-talet, när Mao förbjöd alla gamla seder, inklusive religionsutövning, tvingades templet stänga och lägga ner sin verksamhet. I perioder har munkarna tvingats fly till andra platser i Kina eller utomlands för att överleva. Det är en av orsakerna till att kung fu spritts och utvecklats i andra delar av Kina och världen, vilket i sin tur är en förklaring till att det finns så olika stilar, som ändå har sitt ursprung i Shàolín sì.
Eric och Rebecka tränade för munken Shi Yongting, som var huvudtränare för stridsmunkarna innan han kom till Sverige 2003 för att lära ut traditionell kung fu.
Rebecka tränar svärdform |
Lämna ett svar